Når du smager mad, så bruger du dine 5 grundsmage til at smage, hvad der egentlig er i maden, og hvad du får ud af den. Smagssansen giver nemlig signaler til kroppen om, hvad der er i maden, og om der er noget i vejen med den. For at få et måltid mad, der er virkelig tilfredsstillende, og som du vil huske længe, skal du bruge alle de 5 grundsmage, nemlig surt, sødt, salt, bittert og umami i samme ret. Vil du også eksperimentere lidt med de 5 grundsmage, så får du her 3 opskrifter, der indeholder dem alle.
1. Nudelsalat med and
Denne opskrift er nøje sammensat til at hakke alle bokse af i forhold til de 5 grundsmage. Retten har syre fra citronsaft og granatæblekerner, sødme fra fibersirup, gulerod og mango, salt fra tamari, cashewnødder og tamariristede sesam, bitterhed fra forårsløg og hvidløg og sidst men ikke mindst umami fra and, tamari, cashewnødder og tamariristede sesam. Nogle af disse ingredienser har altså flere grundsmage i sig. Udover at tale til alle dele af din smagssans, så ser denne ret også utroligt indbydende ud, så den er lige til at sætte tænderne i. Selvom der er mange ingredienser i den, så tager den kun 30 minutter at lave, så det er helt ligetil for dig at få mere velsmag ind i hverdagen.
Det er Det handler mest om mad, der står bag opskriften, og du finder den her
2. Luksus hjemmelavede hotdogs og lækre pølsebrød
En ristet med det hele er ikke til at kimse af, og det er faktisk blandt andet, fordi den indeholder samtlige 5 grundsmage i én og samme ret. Du får altså smagssans-bingo ved at tage en bid ned gennem brød, pølse og garniture, når du står ved pølsevognen. Men du kan også lave en luksusudgave selv, hvis du står med lidt ekstra tid en weekend, eller du simpelthen bare har lyst til at forkæle dine smagssanser på en ganske almindelig hverdag. Valdemarsro har sammensat denne opskrift, hvor du både lærer at sylte rødløg og agurker, riste løg selv og bage dit eget pølsebrød. Det giver dig mulighed for rigtigt at kræse om dine 5 grundsmage, så maden virkelig er velsmagende.
3. Spicy mangosalat med dampet ris og pad-krapow
Det lyder som en sprængfarlige blanding, og det er det næsten også, når det kommer til dine smagsløg, for her får du også en lækkert sammensat ret, der taler til hele din smagssans, når du sætter tænderne i den. Retten giver dig bitterhed fra løg, sødme fra mango, salt fra soja og forskellige asiatiske saucer, syre fra lime og citrongræs og umami fra svinekød. Her har du igen et måltid, der kun tager 30 minutter at lave, og så har du nok til hele familien. Retten indeholder en del forskellige ingredienser, men de er alle til at få fat på, når du handler i et almindeligt dansk supermarked.