Citron kuren: Hvad er det og fordelene ved den?

I 00’erne hørte ”citron kuren” til blandt de helt store helsediller. Og man kunne dårligt bladre gennem et glitrende magasin uden at støde på en variant af kuren. Kuren var kendt under navne som ”Lemonade Master Cleanse” og ”Lemon Detox Diet”, men formålet med disse kure var alle det samme: man skulle afgifte – eller detoxe – kroppen for affaldsstoffer, hvilket samtidig ville medføre et vægttab.

Kurens popularitet tog for alvor fart, da dronningebien over dem alle – popikonet Beyoncé – efter sigende tabte sig omkring 10 kilo efter et kort bekendtskab med den flydende diæt. Derfor er det da også Beyoncé, der i eftertiden er blevet set som billedet på citron kuren.

I denne artikel har vi set nærmere på fænomenet. Hvad er citron kuren? Og hvad er fordelene ved citron kuren?

Hvad består citron kuren af?

Det kræver ingen større kulinariske evner eller stort kørekort i makrosammensætninger at følge citron kuren. Ingredienserne til kuren er nemlig såre enkle. Drikken består kun af ingredienserne citron, cayennepeber, sirup og vand.

Opskrift på citron kuren:

3 spsk. citronsaft

3 spsk. sirup

1 knivspids cayennepeber

½ liter vand

Alle ingredienserne røres sammen i et glas og ”nydes” koldt.

Hvad er fordelene ved citron kuren?

De er svære at få øje på. I hvert fald hvis citron kuren står alene. Selvom vi her på sitet er svært begejstrede for citronens mange fortræffeligheder (Læs 5 fordele ved at drikke vand med citron her. OBS! Indsæt internt link), så vil vi på ingen måde forherlige alle måder, hvorpå citronen kan spille en central hovedrolle. Især ikke når den sættes ind i en kontekst, hvor der er risiko for, at helbredet lider overlast.

Ifølge undersøgelser fra National Center for Complementary and Integrative Health er der da heller ingen beviser for, at såkaldte detox diæter som citron kuren kan fjerne toksiner fra kroppen eller på anden måde har nogle helbredsmæssige fordele. Det skyldes ikke mindst idéen om, at kroppen kan ”skylle harmfulde toksiner ud” ikke stemmer overens med kroppens virkelige fysiognomi. Med andre ord: det er reelt ikke sådan, kroppen fungerer.

Men. For der er selvfølgelig et men. Citron kuren er ikke skadelig, så længe den ikke står alene. Ergo: citron kuren kan være et supplement til ens almindelige kost, men bør ikke være en diæt i sig selv. Herved kan du høste fordelene ved citronens goder, som eksempelvis et øget indtag af C-vitamin og antioxidanter. Men du kan også nøjes med at tilføje lidt ekstra citron til din mad som en lækker smagsgiver. Resultatet er det samme.

Giver citron kuren vægttab?

Det korte svar er ja. Og det skyldes den simple årsag, at citron kuren bygger på et massivt kalorieunderskud, hvilket naturligvis vil føre til vægttab. På den korte bane. For vægttabet skyldes ikke et ordentligt indhug i fedtdepoterne. I stedet vil vægttabet mestendels bestå af vand og mindsket muskelmasse. Og det er lige så sikkert som amen i kirken, at man – så snart man vender tilbage til sin normale kost – vil ende med at tage de tabte kilo på igen.

Uanset hvordan man vender og drejer det, er citron kuren ikke en kur, der kan udrette mirakler. Og hvis du forventer et stort vægttab og ungdommelig glød grundet udskyllede toksiner, har du en slem skuffelse i vente.