Citronen: 4 sjove facts om citroner, du (måske) ikke vidste

Alle kender selvfølgelig citroner, men på samme tid kender de fleste ikke citroner. Hvordan kan dette nu være? Svaret på dette tilsyneladende selvmodsigende spørgsmål er simpelt. Rigtigt mange af os har nemlig et forholdsvist overfladisk forhold til den lille gule frugt, og er slet ikke klar over hvor meget den ydmyge citron egentlig kan. Citroner er nemlig meget mere end blot en syrlig måde at slippe af med en vintersnue på. For at rette op på dette, så får du her 4 facts om citroner, som du højst sandsynligt ikke kendte til.

1. Citroner er godt for hjertet

Citroner indeholder masser af de vigtige C-vitaminer, hvilket selvfølgelig er rigtigt godt til at forebygge forkølelser. Faktisk vil blot en enkelt citron være ansvarlig for over halvdelen af den anbefalede daglige dosis C-vitamin, og bør således ikke springes over som fast bestanddel af din diæt. Derudover viser talrige undersøgelser, at vitaminerne og mineralerne i citroner kan være et særdeles potent våben i kampen med en lang række hjertetilstande, såsom hjertekarsygdomme og endda slagtilfælde. Citroner indeholder desuden også diosmin og hesperidin, der har vist sig særdeles effektive til at sænke en persons kolesteroltal, hvilket jo er en af de ting der forårsager rigtigt mange hjertetilstande.

2. Forebyggelse af smertefulde nyresten

Nyresten er en temmelig almindelig lidelse herhjemme. Denne smertefulde lidelse går i store træk ud på at der dannes små krystalliserede mineralsten i nyrerne, der ofte skal forlade kroppen via urinvejene. Men vidste du at en smule citronsaft hver eneste dag kan være med til at eliminere de frygtede nyresten? En almindelig citron er nemlig fyldt med citronsyre, der kan være med til at forøge pH-balancen i urinen; og dette vil have den positive sideeffekt, at langt de fleste nyresten nu ikke vil blive dannet i nyrerne. Og idet en almindelig citron indeholder omtrent 2-3 spiseskefulde citronsaft, så kan du faktisk nøjes med blot en enkelt citron om dagen for at forebygge nyrestenene.

3. Citroner giver dig en bedre fordøjelse

Netop fordi citroner indeholder masser af pektin, så viser de sig faktisk at være fremragende til at give dig en langt bedre fordøjelse. Pektin giver dig nemlig bedre tarmflora, og kan på afgørende punkter være med til at nedbryde f.eks. visse typer sukker og stivelse. Dette giver dig ikke blot en bedre fordøjelse, men kan også være med til at sænke blodsukkerniveauet i kroppen. Når dette så er sagt, så vil citronsaft alene ikke være tilstrækkeligt til at nyde de fordøjelsesmæssige fordele ved citroner. Du skal i stedet sørge for at spise selve frugtkødet for at høste de optimale sundhedsmæssige fordele af citronen.

4. Citroner hjælper kroppen med at skille sig af med affaldsstoffer

Sidst men ikke mindst, så vil et glas vand med lidt citronsaft om morgenen være et særdeles effektivt middel til at skylle de værste ophobninger af affaldsstoffer fra kroppen. Så inden du skænker morgenkaffen, så vil det slet ikke være den værste idé at få presset lidt frisk citron til en velsmagende og hjemmelavet detox.