Citrus frugter: 5 forskellige citrus frugter

Der findes rigtig meget forskelligt citrus frugt, og i de danske supermarkeder ser du typisk appelsiner, citroner, limes og grapefrugter som fast inventar i frugt- og grøntafdelingen. Men der findes en lang liste af forskellige citrusfrugter fra hele verden, og her bliver du introduceret til 5 af dem.

1. Finger lime

En såkaldt ”finger lime” vokser i Australien, og den er ikke en klassisk citrusfrugt, da den ikke har de normale aflange saftposer, som du kender fra de gængse appelsiner og citroner. En finger lime har nemlig kaviar-formede perler som frugtkød, og de kaldes netop perler på grund af deres form. Det er en frugt, der findes i bushen i Australien, men der er kommercielt også stor efterspørgsel på denne citrus frugt, fordi den har fået status som en gourmet bush-spise.

2. Pomelo

Du kender måske den store pomelo i forvejen, for de fleste vintre er den at finde i mange danske supermarkeder. På latin hedder en pomelo citrus maxima, hvilket faktisk bare betyder ”den største citrus frugt”. Oftest er det pomelo med hvidt frugtkød, du finder i danske supermarkeder, men den kan også fås med rødt frugtkød. Nogle tror fejlagtigt, at en pomelo er en hybrid mellem flere frugter, men den er faktisk helt naturlig og vokser i det sydøstlige Asien.

3. Bergamot

Bergamot dyrkes ofte i Italien og Nordafrika, men den dyrkes også visse steder i Sydamerika. Selvom du ikke nødvendigvis kender denne grønne citrus frugt på størrelse med en appelsin, så kender du helt sikkert dens parfumerede smag. Det er nemlig bergamot, der giver den karakteristiske smag til Earl Grey te, som englænderne er så glade for. Der skal mange bergamotter til at lave en god mængde saft, og derfor har der indimellem været problemer med, at det blandes op med andre ting. Derfor er der faktisk indført bergamot-kontroller i Italien for at beskytte produktet.

4. Buddhas hånd

Buddhas hånd lyder måske ikke meget som en citrus frugt, men det er det. Denne citrus frugt er formet lidt som en blæksprutte, da den har tentakellignende gevækster, der altså bare er en del af, hvordan frugten normalt skal se ud. Den kan dog vokse på forskellige måder, så det er ikke altid, at den har såkaldt ”åbne fingre”, der får tankerne til at gå mere mod dybhavsdyr end citrus frugt. Det er en meget parfumeret citrus frugt, og den menes at stamme fra Syd- eller Østasien.

5. Kumquat

En kumquat er en meget lille citrus frugt, der også kan findes i mange danske supermarkeder fra tid til anden. Kumquatten ligner en appelsin på skrællen, men en kumquat er langt mindre og minder i størrelsen måske mere om en stor oliven eller lignende. Planten stammer oprindeligt fra Kina, og den har store grønne blade med kønne hvide blomster, der ligner andre citrusblomster, når den er i blomst. Selvom det er nemt at tro, at en kumquat bare er en kumquat, så findes der faktisk flere versioner af denne citrus frugt, for eksempel en både rund og oval version.