Du har helt sikkert hørt om de 5 grundsmage før, og hvor du kan smage dem henne i munden. Det viser sig dog, at alle dine smagsløg kan smage alle 5 grundsmage, og det samt meget mere bliver der stadig forsket meget i den dag i dag. Vi finder altså hele tiden ud af nye ting om smagssansen, og det kan du læse meget mere om her.
Surt, sødt, salt, bittert og umami
Kigger vi på de 5 grundsmage, består de af sødt, surt, salt, bittert og umami. De 5 smage er lette at kende fra hinanden, fordi din krop simpelthen er kodet til at kunne kende forskel på smagene. Den sure smag kommer fra syreholdige madvarer som for eksempel citrusfrugter, eddike og meget andet. Den søde smag kommer fra madvarer, der indeholder sukker, og det kan være ren sukker, men det kan også være sukker fra eksempelvis forskellige frugter. Den salte smag kommer selvfølgelig fra salt. Den bitre smag kommer fra madvarer med bitterstoffer, og det er en smag, der kan føles rigtig ubehagelig i munden. Umami giver dig en fornemmelse af velsmag, og det kommer typisk fra proteiner som for eksempel kød og svampe.
Din smagssans fortæller dig, hvad der er i maden
Når du smager på mad, og du kan skelne det sure fra det bitre, det søde fra det salte, og du kan fornemme umami, så er det faktisk fordi, du modtager signaler om, at den mad, du spiser, indeholder vigtige næringsstoffer for dig. Hver enkelt af de 5 grundsmage har nemlig en funktion i forhold til at fortælle dig, hvad der er i maden. Den sure smag kan være med til at fortælle dig, om noget er umodent eller delvist fordærvet, og begge dele har ikke så stor værdi næringsmæssigt. Den søde smag fortæller dig, at der er sukker i maden, og det betyder også energi. Den salte smag hjælper dig med at få salt, der opretholder væskebalancen og blodcirkulationen. Bitterhed findes i mange giftige planter, og det kan derfor fortælle dig, at du skal stoppe med at spise, fordi maden er giftig, og netop derfor skal du have tilvænning for at indtage bitre madvarer som for eksempel grape og kaffe. Umami, mener man, har den funktion at fortælle dig, at den madvare, du spiser, indeholder protein. Det er altså ikke tilfældigt, at du kan smage alle de forskellige typer smage.
Lav mad med alle 5 grundsmage
Selvom umami-smagen er velsmag, så kan det give dig en endnu større fornemmelse af velsmag og tilfredsstillelse, hvis du laver mad med alle 5 grundsmage. Prøv dig for eksempel frem med at smage på forskellige fødevarer derhjemme og find opskrifter, der indeholder alle tingene. Du kan også nøjes med bare at lave en hotdog med ristede løg og syltede agurker, for denne danske klassiker indeholder faktisk også alle 5 grundsmage, og mon ikke det er derfor, at den er gået hen og er blevet sådan en evergreen i dansk mad?