Er citron sundt? Derfor er citron sundt (5 grunde)

Alle kender det karakteristiske gule og ovale ydre på en citron, og den syrlige frugt kan bruges som en god smagsgiver i rigtig mange forskellige retter, og i mange andre kan den være hovedrollen – for eksempel i limonade eller en fransk citrontærte. Men faktisk har det mange fordele for din krop at spise citron, og her får du 5 af grundene til at citron er sundt for dig.

1. Citron kan hjælpe med at kontrollere vægten

Ifølge det amerikanske medie Healthline har citron og saften derfra i mange år haft ry for at kunne få folk til at tabe sig, men det er der kun få beviser for. Til gengæld har et studie vist, at citron kan være med til at forhindre, at du tager meget på, og derfor kan citron altså hjælpe til at kontrollere vægten og måske forhindre overvægt på den lange bane.

2. Undgå jernmangel ved at spise citron

Nogle mennesker døjer med jernmangel, og det kan i sidste ende føre til blodmangel. Det er derfor vigtigt at få den mængde jern, der er anbefalet dagligt, for at du ikke oplever værre symptomer på længere sigt. Citron indeholder en smule jern, men det er faktisk ikke derfor, at den sure frugt kan hjælpe dig. Citronsyren og C-vitaminerne kan gøre, at du bliver bedre til at optage jern fra andre planter ifølge det amerikanske medie Healthline, og derfor kan citron altså på sigt være med til at forebygge jernmangel og i sidste ende blodmangel.

3. Du kan booste fordøjelsen ved at spise citron

Citroner indeholder en del pektin, der er et fiber. Pektin kan bruges som et naturligt stivelsesmiddel, og det kan bruges i madlavning som erstatning for gelatine fra dyr. Men pektin er også en slags fiber, der er med til at nedsætte hastigheden, du forbrænder sukker og stivelse i, og ifølge det amerikanske medie Healthline er det rigtig godt for fordøjelsen. Det er dog nødvendigt at spise frugtkødet fra citron, hvis du vil have den fulde effekt, og derfor skal du for eksempel ikke sigte frugtkødet fra, hvis du presser citronsaft ud i et glas vand eller lignende.

4. Citron kan nedsætte risikoen for kræft

Det er almindeligt kendt, at hvis du gerne vil leve et langt og sundt liv, skal du spise varieret, og herhjemme i Danmark har vi en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, der hedder, at du skal spise 600g frugt og grønt om dagen, og her kan citron sagtens indgå. Men ifølge det amerikanske medie Healthline har flere studier påvist, at flere stoffer i citron kan være med til at forebygge kræft og i nogle tilfælde bekæmpe det. Det er dog ikke entydigt bevist.

5. Dit hjerte har godt af citron

C-vitamin er et vigtigt vitamin for kroppen, og mangel på C-vitamin kan føre til hjertekarsygdomme. Ifølge det amerikanske medie Healthline kan du fra en enkelt citron få 31 mg C-vitamin, og det udgør næsten halvdelen af det dagligt anbefalede indtag på 75 mg.