Vi kender det alle sammen godt. Du står midt i at lave en lækker omgang chili con carne, og da du skal vende bøtten med krydderier i, går låget af, eller også glemmer du lige at tælle antallet af skefulde. Det kan resultere i meget stærk mad, der for nogen kan være uspiselig, og hvad gør du så? Her får du 5 måder at redde maden på, hvis du har brugt for meget chili.
1. Tilsæt sukker
Et sandt vidundermiddel, hvis du har brugt for meget chili i maden, er simpelthen bare at tilsætte sukker. De fleste mennesker har sukker stående hjemme i køkkenskabet, så det er lige til at finde frem, og så kan du ellers forsøge at tilsætte lidt sukker ad gangen, imens du smager til, så din ret heller ikke bliver for sød. Du kan også bruge andre sødemidler end sukker, hvis du ikke har lyst til at bruge sukker, eller du ikke har det på hånden.
2. Brug en smule syre
En anden grundsmag, der kan dæmpe smagen fra stærke krydderier, er syre. Du kan derfor med fordel bruge syrlige ingredienser for at dæmpe det stærke fra chili, hvis maden har fået for meget. Du kan egentlig tage, hvad du har i køleskabet eller i køkkenskabet for at dæmpe det stærke, så har du noget æblecidereddike, hvidvinseddike eller balsamico, så kan du snildt bruge en af dem til at hjælpe dig på vej. Du kan også bruge ketchup, der har masser af syre fra tomater, og der er selvfølgelig også sukker i, der også tager noget af det stærke.
3. Dæmp smagen med brød eller kartofler
Har du spist for stærk mad, så kender du sikkert tippet med at spise brød eller anden form for stivelse for at tage det værste. Og det kan du også sagtens gøre, når du er i gang med at lave mad. Prøv for eksempel med en smule brød eller kartofler, hvis du synes, at din mad er blevet for stærk.
4. Red maden med mælkeprodukter
En anden klassiker, hvis du har fået for meget chili, er at drikke et glas mælk, og mælkeprodukter kan faktisk også hjælpe dig med at dæmpe den stærke smag. Så du kan eventuelt prøve med en smule mælk eller ost direkte i maden, eller du kan toppe din ret med creme fraiche, yoghurt, skyr eller lignende, når du serverer den for at tage det værste.
5. Fortynd eventuelt maden
Har du prøvet de ovenstående tricks uden held, eller er der ikke nogen af dem, der tiltaler dig, så kan du også forsøge at fortynde maden. Tilsæt for eksempel ekstra flåede tomater, vand eller bouillon/fond alt afhængigt af, hvad du er i gang med at tilberede. Det kan være nødvendigt at tilsætte flere smagsgivere, hvis du fortynder maden, men så kan du sagtens bare holde igen med chilien og bruge andre krydderier til at give mere smag igen, så din mad ikke bliver for stærk endnu engang.