For meget citron i mad? Sådan redder du maden!

Vi har allesammen prøvet at tilsætte for meget citron til maden, og så står du med en ret, der er næsten uspiselig, fordi den både er for sur og bitter. Det er både spild af tid og ressourcer, og det kan være en ekstra stressfaktor i en travl hverdag, eller hvis du venter gæster. Men bare rolig, for der er hjælp at hente, og her kan du læse, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Det handler om kemi

Når du tilsætter citron til din mad, tilsætter du en meget syreholdig ingrediens, og når du synes, at din mad smager for surt, er det simpelthen også fordi, pH-værdien er for lav. Derfor handler det om at udligne pH-værdien, så den kommer nærmere et mere neutralt niveau. Hvis du har fulgt en smule med i kemiundervisningen, ved du, at for at udligne syre, skal du bruge en base, og der kan du faktisk bruge en anden almindelig ingrediens, som du har stående i køkkenet – nemlig natron.

Ifølge bloggen LEAFtv, kan en lille smule natron redde din mad, hvis du har brugt for meget citron, og så er du altså på rette spor igen. På den måde behøver du ikke starte forfra, spilde ingredienser eller rive hårene ud af hovedet for at få aftensmaden på bordet. Det samme trick kan bruges, hvis du har brugt for meget eddike, vin eller andre sure ingredienser, du har i køkkenet, så natron er ikke kun forbeholdt at udligne syren fra citron.

Tilsæt lidt sødt for at skjule syren

Men det er ikke kun natron, der kan bruges for at udligne syren fra citron i maden. Faktisk er der en anden ingrediens, der findes i langt de fleste køkkenskabe, som også kan bruges for at skjule det syrlige, hvis du har tilsat for meget til din mad. Du kan nemlig også bruge sukker til at gøre retten mindre sur, men du skal passe på ikke at tilsætte for meget, da du så kan risikere igen at skulle tilsætte citron.

På bloggen LEAFtv anbefaler de også, at du tænker over, hvilken type ret du laver, og tilsætter et sødemiddel, der passer til. Det behøver altså ikke kun at være sukker, du bruger, når du skal nedtone smagen af citron. Er du for eksempel ved at lave en barbecuesauce, kan du i stedet for sukker bruge honning, da smagen af honning passer godt til krydderierne. Men laver du en tomatsauce, er sukker vejen frem. På bloggen anbefaler de, at du tilsætter en tredjedel sødemiddel i forhold til mængden af citron, så hvis du har tilsat 3 tsk. citron, skal du tilsætte 1 tsk. sukker/honning/andet sødemiddel.

Der er altså masser at gøre, hvis du har tilsat for meget citron i din mad, og du behøver derfor ikke bekymre dig, hvis du glemte at tælle, hvor mange dråber citronsaft, du tilsatte. Og du skal blot have helt almindelige ingredienser i køkkenskabet for at redde din madlavning.