Hvad er de 5 grundsmage i mad? Læs om grundsmagene her

Måske kan du huske fra madlavningstimerne i folkeskolen, at der er noget der hedder de 5 grundsmage. Disse 5 smage er med til at fortælle noget om, hvad retten indeholder for nogle vigtige egenskaber. Og for at et måltid bliver fænomenal, skal alle 5 smage helst være at finde.

Men hvad er de 5 grundsmage i mad egentligt? Og hvorfor er det i det hele taget vigtigt at kende til dem? I artiklen her har vi hos Citronen.dk lavet en nem guide over de 5 grundsmage og hvorfor du bør kende til dem.

Sød, salt, surt, bitter og umami: Det betyder de 5 grundsmage

De 5 grundsmage hedder sød, salt, surt, bitter og umami. De første 4 grundsmage giver måske sig selv meget godt, men hvad er umami for en smag? Smagen umami findes ofte i kød, fisk, svampe og tang. Dét er nemlig den helt unikke smag, som kød-produkter har.

At beskrive hvordan umami smager kan være svært, men vi vil alligevel gøre os et forsøg: Umami kan beskrives som en tilfredsstillende og fyldig smag, som fylder munden og fremhæver andre fødevarers smag. Dét er den grundsmag, som du kan genkende både i en hakkebøf og i champignoner.

Derfor bør du vide, hvad de 5 grundsmage er

Hvorfor behøves man så i det hele taget vide, hvad de 5 grundsmage er? Det skyldes, at de 5 grundsmage hver især siger noget om, hvad et måltid mad indeholder. Den søde smag fortæller kroppen, at man spiser noget meget energiholdigt. Når man spiser noget der er salt, får kroppen at vide at maden indeholder vigtige salte, som er essentielle for en sund krop.

Sur mad signalerer at maden indeholder meget syre, hvilket ofte kendetegner umoden eller fordærvet mad – den syrlige smag kan derfor være et advarselstegn for kroppen. Den bitre smag er ligeså med til at vise kroppen, at man måske er ved at indtage noget giftigt. Den sidste grundsmag, umami, fortæller kroppen, at maden indeholder mange proteiner – hvad der også er i kød og svampe.

Anvend din viden om de 5 grundsmage, når du laver mad

Nu ved du altså, hvad de 5 grundsmage betyder. Men hvorfor er dette vigtigt at vide? Når du har viden om hvordan de 5 grundsmage hver især fortæller kroppen noget vigtigt, kan du anvende disse smage i din madlavning med større præcision. Ved at kombinere de forskellige smagsindtryk kan du skabe en fyldestgørende ret, som tilfredsstiller dine smagssanser.

Udover at anvende din viden om de 5 grundsmage i madlavning, kan du med viden om at syrlig smag kan være et tegn på umoden mad eller fordærvet mad, og bitter smag et tegn på giftig mad, også lettere undgå at spise noget, som kan skade dit helbred.

Ja, der er mange gode grunde til at sætte sig ind i hvad de 5 grundsmage betyder. Med en viden om dette kan du i din madlavning lettere tilfredsstille smagssansen, og gå mæt og glad fra bords.