
Frugt og grønt er en vigtig del af en varieret kost, men det er også vigtigt ikke at spise for eksempel for meget frugt, fordi det indeholder meget sukker. Men hvordan kender du så egentlig forskel på frugter og grøntsager? Det har vi undersøgt, og du får svaret lige her.
Frugter har nogle helt særlige kendetegn
Frugt er noget, langt de fleste mennesker spiser i løbet af en dag, og de danske supermarkeder bugner året rundt af forskellige lækre frugter, der enten er hjemmehørende i Danmark, eller som importeres fra både nær og fjern. En frugt defineres videnskabeligt som den del af en plante, der sidder tilbage, når en blomst er visnet. Derudover er en frugt også enten et bær eller en kernefrugt, der ikke kun er etårig. Den skal altså komme tilbage året efter og året efter igen for at kunne være en frugt.
Derfor kan vi med ro i sindet for eksempel kalde et jordbær for en frugt, fordi det vokser på en flerårig plante, og jordbærret er det, der vokser frem, når blomsten på planten visner. Det samme gælder æbler, pærer, bananer og sågar også kokosnødder.
Grøntsager er etårige
Videnskabeligt findes der som sådan ikke en definition på, hvad der er en grøntsag. Derfor defineres grøntsager mest ud fra, hvordan vi spiser dem, og hvad de bruges til. Dog er der nogle kendetegn for, hvad vi normalt definerer som grøntsager, når de skal adskilles fra for eksempel frugter.
Grøntsager er nemlig ofte rødder, blade eller stængler, og langt det meste af tiden er de etårige. Altså bliver de dyrket én gang og kommer ikke igen fra den samme plante. Grøntsager er for eksempel gulerødder, kartofler, pastinakker, asparges, agurker, forskellige typer kål samt mange andre. Rigtig mange grøntsager kan dyrkes i Danmark, og de smager allerbedst, når de er i sæson og helt friske. Vil du have velsmagende grønkål eller jordskokker, så skal du altså holde øje med hylderne i dit supermarked, og hvilket oprindelsesland dine grøntsager har.
Nogle frugter opfattes som grøntsager og omvendt
Selvom der er en fast definition af, hvad der er en frugt, og selvom vi langt henad vejen kan definere en grøntsag med lidt sund fornuft, så er der altså nogle gange, hvor vi kan komme til at opfatte en grøntsag som en frugt eller en frugt som en grøntsag. For eksempel er tomater en populær spise i Danmark, og de er ofte at finde under kategorien ”grøntsag”, men faktisk er en tomat en frugt. Tomater i danske drivhuse er kun etårige, men havde vi haft klimaet til det, kunne planten sagtens holde i flere år. Avocadoer vokser på træer, der selvfølgelig også er flerårige, og derfor er avocado faktisk også en frugt.
Rabarber som vi oftest bruger i det søde køkken, er faktisk en grøntsag, selvom planten er flerårig. Men den del af rabarber, som vi spiser, er ikke det, der er tilbage efter blomstring. Det er derimod stænglen, og derfor er rabarber en grøntsag.