Har du nogensinde tænkt over, hvad en frugt er? De fleste af os kender til frugt generelt og ved, at æbler, pærer, bananer og lignende alle sammen kaldes frugt i daglig tale. Men hvad er en frugt egentlig, og hvordan defineres den? Det får du svaret på lige herunder.
En frugt opstår efter en blomst
Det er heldigvis nemt at definere en frugt, for kort fortalt (ifølge Den Store Danske) er det det, der bliver tilbage og vokser frem, når en blomst er blevet bestøvet eller befrugtet. Hvis du forestiller dig den hvide jordbærblomst, kan du helt sikkert også genkende, hvordan den lille, grønne knop i midten bliver ved med at vokse, selv efter plantens blomst har tabt sine kronblade. Den lille, grønne knop er det, der senere modnes og bliver til jordbær. Og det er altså det, der kaldes en frugt.
Men der findes faktisk to slags frugt, som man deler op efter ifølge Den Store Danske. Der findes nemlig opspringende frugter, der er de frugter, som tørrer, og så falder frøene ud efterfølgende. Det er typisk nødder og lignende, der fungerer på denne måde. Men der findes også uopspringende frugter, og det er de frugter, der ikke skal tørres for at slippe frøene fri. I disse frugter bliver frøene først fri, når frugten er blevet spist eller rådner op.
Der findes mange frugter, mennesker kan spise
Hvis du har stået i frugt- og grøntafdelingen i et almindeligt dansk supermarked, så ved du også, at der er rigtig mange forskellige frugter at vælge imellem. Et enkelt kig på hylderne giver dig de klassiske frugter, der kan dyrkes i Danmark, som for eksempel æbler, pærer, jordbær og i princippet også tomater, der dog ofte anses som en grøntsag. Men også de mere eksotiske varianter som ananas, passionsfrugt, kiwi og mange andre.
Fordi definitionen på en frugt er så bred, er det heller ikke alle frugter, mennesker kan spise. Der findes faktisk frugter, der er decideret giftige, men det er selvfølgelig ikke nogle af dem, som du normalt vil spise i hverdagen. Det er mere, hvis du selv begynder at eksperimentere med frugter, du finder i naturen, uden at vide hvad de er, at du skal være bekymret.
Frugt er sundt
Du har sikkert før hørt om, at du skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen, og frugt er bestemt også sundt – men selvfølgelig kun hvis du ikke spiser for meget af det. Meget frugt er rigt på både A-vitamin og C-vitamin, der begge er nogle vigtige vitaminer for din krop, hvis den skal fungere ordentligt. Derudover indeholder frugter også kostfibre, der er gode for din fordøjelse.
Men den primære grund til at spise frugt er selvfølgelig, at det smager godt, og at du har lyst til det. Lad være med at spise frugter, du ikke kan lide, bare fordi nogen har bildt dig ind, at de skulle være ekstra sunde – husk at spise varieret, og så er det rigtig fint.