Er du usikker på hvad et citrus træ er, eller kunne du bare godt tænke dig at have et citrus træ i dit hjem, men ved du ikke, om det kan lade sig gøre? Så kan du få svaret lige her, hvor vi har samlet informationer om citrus træ, og om du selv kan dyrke citrusfrugter i Danmark.
Der findes ikke kun én type citrus træ
De fleste mennesker forbinder citrus træ med citron, men der findes faktisk mange flere varianter af det fine citrus træ. Citrusfamilien er nemlig stor, og den spænder vidt – helt fra de små såkaldte ”desert limes” op til de store og pompøse pomeloer. Derimellem findes selvfølgelig mange andre varianter, og der er både enormt syrlige og enormt søde citrusfrugter at finde over hele verden.
Herhjemme er et citrus træ ofte lig med et citrontræ, der kan købes i krukker og i forskellige størrelser både i blomsterhandlere, plantecentre og over nettet. Men mange steder kan du også købe for eksempel et appelsintræ eller et limetræ, så der er altså masser af muligheder for at få et citrus træ til dit hjem.
Forskellige former for citrus i forskellige verdensdele
Selvom citrusfrugter ofte forbindes med Sydeuropa (i hvert fald her i Danmark), så findes der faktisk mange forskellige citrusfrugter over hele verden. De såkaldte ”desert lime” og ”finger lime” kommer begge fra Australien og findes ikke hjemmehørende andre steder i verden. Der findes også masser af citrusfrugter, der har hjemme i for eksempel Mellemøsten og Asien.
I Italien bruges den hjemmehørende citrus myrtifolia til at give smag i den velkendte aperitif Campari, men den bruges også i masser af sodavand, der ofte navngives Chinotto, og det har en lækker og frisk citrussmag. I Israel bruges den lokalt dyrkede Israel citron eller Balady citron til jødiske ritualer, men den er faktisk blevet importeret til regionen af enten græske eller jødiske nybyggere.
Dyrk dit eget citrus træ i Danmark
Vil du gerne dyrke dine egne citrusfrugter, så kan det sagtens lade sig gøre at have et citrus træ i Danmark. Dit citrus træ kan sagtens stå ude det meste af året, men det har det bedst med at stå et sted, hvor der er godt med læ og masser af sol – for eksempel i hjørnet på terrassen eller lignende. Om vinteren har dit citrus træ det dog bedst med at komme ind, da det ikke kan tåle frost, men sørg alligevel for, at det står køligt vinteren over, for ellers kan det tabe alle sine blade. Det har det faktisk bedst, hvis der kan være en temperatur på 5-10 grader indendørs gennem hele vinterperioden.
Et citrus træ har brug for masser af mineraler, og du kan ofte købe citrusgødning/-næring på planteskoler eller i plantecentre, så det er nemt for dig at tilføre de vigtigste ting til dit citrus træ. Hold også øje med, om dit citrus træ får gule blade, da det kan skyldes, at træet netop ikke får nok mineraler.