Hvad er Umami? Den femte grundsmag

Du ved helt sikkert, at der findes fem grundsmage, og du kender sikkert også godt det søde, det salte, det sure og det bitre, mens umami kan være en lidt ukendt størrelse for mange. Har du hørt om umami, men er du usikker på, hvad det egentlig er? Bare rolig – du kan læse dig til en masse viden om umami lige her.

Umami betyder velsmag

Umami er den femte grundsmag udover salt, surt, sødt og bittert. Ordet er japansk og betyder faktisk ”velsmag”, og det beskriver også meget godt, hvad det er for en type smag, du har med at gøre. Det er en lidt speciel grundsmag, da de andre grundsmage oftest kun kan smages på tungen, og de forsvinder ofte også hurtigere igen. Men umami føles som en mere fyldig smag, fordi du faktisk kan smage den i hele mundhulen, og den giver heller ikke så let slip igen. Du får altså mere glæde i længere tid af umami-smagen, end hvis du for eksempel spiser noget mad, der smager salt. Men umami optræder oftest sammen med de andre grundsmage. Når du smager umami, vil du få en fornemmelse af, at der er en vis dybde i maden, og at den fylder mere i munden.

Smagen af umami kommer med proteiner

Alle grundsmagene har et formål, fordi det giver din krop nogle signaler om, at der er noget, du har brug for i maden, eller der er noget, du skal gå udenom. Bitterstoffer er for eksempel typisk noget, du finder i giftige planter, så man mener, at den bitre grundsmag er der for at give kroppen signal om, at du ikke skal spise lige netop det mad. Derimod er sukker lig med energi, og derfor giver den søde grundsmag signal om, at du kan få masser af energi fra den mad, du spiser. Umami er smagen af protein, og det er (som du sikkert allerede ved) musklernes byggesten. Smagen af umami kan altså være et signal om, at du kan bevare din styrke, gennem den fødevare, der smager af umami. Derfor er umami også en grundsmag, der tit forbindes med kød, men det findes faktisk også i for eksempel svampe, grønne asparges, tomater, tang og meget andet. Du kan altså sagtens få velsmag i vegetariske retter, så du får en mere fuldendt smagsoplevelse.

Brug alle fem grundsmage i din madlavning

For et mere tilfredsstillende måltid mad, kan du med fordel udnytte velsmagen i umami, men du skal også bruge de fire andre grundsmage for at få mere glæde fra din mad. Der findes et godt dansk eksempel på en ret med alle fem grundsmage – nemlig en ristet med det hele, eller bare en hotdog som den også kaldes. Der får du sødme fra ketchup og de syltede agurker, syre fra de syltede agurker, salt fra de ristede løg, pølsen og brødet, bitterhed fra de rå løg og umami fra selve pølsen. Du behøver altså ikke skulle ud i noget avanceret, for at få det hele med.