Hvilken frugt er sundest? De 9 sundeste frugter

Frugt og grønt er nogle vigtige grundsten i vores kost, og Sundhedsstyrelsens anbefalinger er, at alle danskere spiser 600 g frugt og grønt om dagen. Der er heldigvis rigtig mange sunde frugter og grøntsager at vælge imellem, men hvilken frugt er egentlig bedst, hvis du gerne vil holde dig rigtig sund? Det får du svaret på her, hvor vi har fundet 9 slags sund frugt til dig.

1. Æbler

”Et æble om dagen holder lægen fra døren.” Sådan lyder en gammel talemåde, der nok er mest kendt på engelsk, men ikke desto mindre kan der være noget om snakken. Æbler er nemlig proppet med et højt indhold af både C- og K-vitamin, og der er også både A-, B- og E-vitamin i æbler, og de indeholder samtidig kostfibre, der er godt for fordøjelsen. Derudover kan du også finde mangan i æbler, og det er et grundstof, der i menneskekroppen er med til at aktivere en del enzymer. Æbler indeholder også kalium, som er nødvendigt for, at kroppens celler fungerer optimalt og kan kommunikere med hinanden.

2. Blåbær

Blåbær har længe været kendt som lidt af en ”superfood”, fordi de er rige på antioxidanter. Antioxidanter er gode for mennesker, fordi de bekæmper stoffer i kroppen, der kaldes frie radikaler, og hvis de ophobes, kan de være yderst skadelige for menneskekroppen. Men antioxidanterne kan altså bekæmpe dem og sørge for, at de ikke hober sig op i samme grad. Derfor er blåbær en lille vidunderfrugt, der kan være med til at forebygge kræft og hjertesygdomme. Blåbær er også nogle af de mest næringstætte bær, der findes, og de indeholder blandt andet gode ting som C-vitamin og K-vitamin. Derudover smager blåbær virkelig godt, og du kan spise dem hele året, hvis du fryser dem ned, når de er modne.

3. Appelsiner

Appelsiner og andre citrusfrugter er kendt for at være en fantastisk kilde til C-vitamin, og det er de bestemt også, men appelsin er faktisk ikke den frugt, der indeholder mest C-vitamin. Alligevel indeholder de meget C-vitamin og kan altså sagtens spises, hvis du gerne vil være sikker på at få nok af det vitamin. C-vitamin er vigtigt for mennesker, fordi det er med til at opretholde immunforsvarets funktion, så du ikke bliver syg, eller i hvert fald ikke bliver meget syg. Derudover indeholder appelsiner også kostfibre, der især er gode for fordøjelsen.

4. Kiwi

Kiwi er en sjov lille frugt, der ikke nødvendigvis ser indbydende ud med det lodne ydre, men når den åbnes, er den virkelig smuk og appetitlig indvendig. Spiser du en kiwi, så bør du helt sikkert overveje at tage den lodne skræl med, for den indeholder masser af gode kostfibre. Derudover indeholder kiwi også masser af C-vitamin.Men noget af det mest interessante ved kiwi er, at denne frugt indeholder mængder af stofferne zeaxanthin og lutein, der er med til at forebygge tab af syn. Du kan altså roligt spise kiwi, hvis du vil passe godt på dine øjne i fremtiden.

5. Vandmelon

På en rigtig varm sommerdag, som vi de seneste år virkelig har oplevet nogle af her i Danmark, kan et stykke koldt vandmelon virkelig gøre underværker. Og det er ikke helt tilfældigt, for denne frugt er nemlig supersund at spise, når det er varmt udenfor. Vandmelon indeholder rigtig meget vand, hvilket navnet også afslører på forhånd, og det er vigtigt at indtage masser af vand, når temperaturen er høj. Derudover er vandmelon en af bundscorerne inden for frugt, når det kommer til indhold af kalorier. Du kan altså spise mere af den, uden at få dårlig samvittighed.

6. Granatæble

Endnu en frugt, der virkelig kan bidrage med antioxidanter, er granatæble. Faktisk viser undersøgelser, at denne frugt indeholder op mod tre gange så mange antioxidanter som der er i grøn te og rødvin, og så slipper du helt for den vanddrivende effekt og tømmermænd. Derudover har granatæble (som meget andet frugt) også et højt indhold af C-vitamin, men du kan også finde både kalium og folinsyre i granatæble. Folinsyre er et B-vitamin, og det er blandt andet vigtigt for at kroppen kan omsætte nogle bestemte aminosyrer, men også for at kunne producere røde blodlegemer. Folinsyre er også vigtigt, hvis du er gravid eller ønsker at blive det, da mangel på folinsyre kan føre til, at et foster får neuralrørsdefekt eller hjertefejl.

7. Tranebær

Trænebær kendes for nogle bedst i juiceform i en cocktail, der hedder Cosmopolitan, men denne frugt kan faktisk være rigtig god for kroppen, hvis du spiser den rå. Nogle mener, at tranebær især er gode, hvis du har blærebetændelse, og de kan også være med til at forebygge blærebetændelse. Derudover indeholder tranebær masser af antioxidanter. Rigtig mange steder kan du faktisk købe kosttilskud med tranebær, fordi de netop indeholder masser af antioxidanter og mange andre gode ting. Det kan dog være rarere at spise tranebær rå, så du også får de gode kostfibre med, når du spiser dem.

8. Bananer

En banan er en frugt, der har et rigtig højt sukkerindhold, men til gengæld indeholder de alt muligt andet godt, der har en god effekt på din krop. For eksempel viser nogle undersøgelser tegn på, at bananer kan være rigtig gode for atleter, fordi de kan forebygge kramper og muskelømhed. Derudover har bananer et højt indhold af kalium, der er nødvendigt for at holde blodtrykket kontrolleret samt have en nyre, der fungerer ordentligt.

9. Ananas

Ananas er virkelig en frugt, der indeholder masser af gode sager. Faktisk indeholder ananas rigtig mange af de vitaminer og mineraler, der tidligere er nævnt her på listen. For eksempel indeholder denne frugt både B- og C-vitamin, folinsyre, fibre, kalium, magnesium, protein og mange andre gode ting. En ananas er altså en frugt, der byder på rigtig mange sunde komponenter.

Selvom frugt er sundt, så er det vigtigt at huske på, at al mad i store mængder er usundt. Husk derfor at spise varieret, og sørg for at få mad fra forskellige fødevaregrupper, så du får den næring, du har brug for.