Hvor meget saft er der i en citron?

Du har sikkert stået med en opskrift, hvor der står, at du skal bruge ”saften af en citron”, og hvis det er tilfældet, kan du helt sikkert også have undret dig over, hvor meget citronsaft, du egentlig får ud af en enkelt frugt. For at du skal slippe for at undre dig over det én gang til, får du her svaret på, hvor meget citronsaft én citron kan præstere.

Mængden af citronsaft varierer meget

Det ville være fedt, hvis der var et helt konkret svar på, hvor stor en mængde citronsaft der er i alle citroner, du henter hjem fra supermarkedet. Det er imidlertid sådan med citroner, som det er med alt andet organisk, at de varierer meget, og der er forskel på størrelse, mængde af citronsaft osv. Nogle citroner er små, hvor skrællen fylder meget, og der kan du måske ikke få nær så meget citronsaft ud, som du kan med en stor og saftig citron. Der er også forskel på årstiderne, i forhold til hvor meget citronsaft en enkelt citron giver.

I udgangspunktet kan du regne med, at en enkelt citron giver mellem 3 og 5 spiseskefulde citronsaft igen afhængigt af størrelsen og andre ting. Køber du små citroner og skal du bruge saften derfra, kan det være, at du skal købe en enkelt citron mere, end hvad opskriften lyder på, så du er sikker på, at du har citronsaft nok. Køber du derimod meget store citroner, kan du sikkert nøjes med én mindre.

Masser af opskrifter med citronsaft

Citron kan være super lækkert i mad, især om sommeren hvor syren lige giver et friskt pust til din madlavning. Der er heldigvis rigtig mange opskrifter, hvor du kan bruge citronsaft til enten bare at give en smule syre i din ret, eller du kan bruge citronsaft som hovedelementet i din madlavning. Tænk bare på for eksempel en klassisk omgang kold citronfromage, og hvor meget glæde sådan en kan sprede om middagsbordet. Eller den mere sofistikerede franske citrontærte med en skøn citron-curd og et låg af marengs. Citronsaft gør sig også godt i det salte køkken, hvor den tit bare er med til at give lidt mere dybde til smagen i en ret.

Brug citronsaft til mere end madlavning

Har du en overflod af citroner i hjemmet, så kan du faktisk også bruge citronsaft til meget mere end bare at lave mad. Citronsaft er nemlig så surt, at det for eksempel er rigtig godt til visse typer af rengøring. Med en hel citron, en skål og lidt vand kan du i løbet af et kvarter få din mikrobølgeovn til at se hel ny ud indvendigt – du skærer blot citronen over, presser den lidt og lægger den i skålen med vand, lader den køre i mikrobølgeovnen i kort tid og lader den stå i ti minutter uden at åbne lågen. Derefter kan du så let som ingenting tørre mikrobølgeovnen af indvendigt med en klud, og så er den helt ren igen.