Hvis du har haft frugt liggende i dit hjem på et tidspunkt, så har du sikkert også oplevet, at det på et tidspunkt, hvis det har ligget for længe, er blevet brunt. Men ved du egentlig, hvorfor det bliver brunt? Det får du svaret på lige her.
Frugter bliver brune på grund af et enzym
Det er faktisk en ret simpel forklaring på, hvorfor frugt bliver brunt, og det er, at mange frugter indeholder et enzym, der hedder polyfenoloxidase. Det findes inde i frugtkødet, og når du tager en bid af en frugt, eller når du skærer en frugt ud, kommer enzymet i kontakt med ilt, som det så reagerer med. Reaktionen gør, at frugten bliver brun. Du kender det helt sikkert fra især æbler, der meget hurtigt, efter du har skåret dem ud, bliver brune. Men også bananer, pærer og mange andre frugter har det med at lave samme reaktion, så de kommer til at se kedelige ud efter kort tid, hvis du skærer det i stykker, skiver eller lignende. Men det er altså ikke en farlig eller dårlig ting, hvis din frugt bliver brunt, når du har skåret det ud eller taget en bid af det. Det er simpelthen bare et enzym, der reagerer med det ilt, der er i luften.
Frugt bliver brunt efter at være blevet stødt
Men der kan også være andre grunde til, at frugt bliver brunt. For eksempel bliver bananer brune i skrællen, når de bliver modne, og det er bestemt heller ikke en dårlig ting.
Derudover oplever du helt sikkert også ind imellem at have fat i for eksempel et æble eller en pære, der har fået en brun plet på skrællen. Det skyldes, at frugten er blevet stødt ved at være blevet tabt eller have ligget i spænd mellem andre frugter. Men det er faktisk den samme reaktion med enzymet polyfenoloxidase og ilt, der gør, at skrællen bliver brun. Selvom frugten ikke ser så appetitlig ud, at konsistensen ændrer sig, og smagen bliver mere kedelig, så er det altså stadig helt ufarligt, når frugtens enzymer reagerer med ilten, så det er altså ikke nødvendigt at holde dig fra frugten eller helt at smide den ud, når den bliver brun.
Sådan undgår du brune æbler
Selvom det er ufarligt med brun frugt, så kan det stadig se uappetitligt ud i for eksempel en salat eller lignende, hvis der ligger brune æblestykker i. Og netop de brune æblestykker, kan du faktisk gøre noget ved. For du kan ved hjælp af bare lidt citronsaft undgå, at dine æblestykker bliver helt ligeså brune. Vend bare æblet med en smule citronsaft, efter du har skåret det, og så bliver det slet ikke ligeså slemt med den brune farve. Har du ikke citronsaft, kan du også bruge en smule danskvand, der med sin kulsyre også er med til at holde reaktionen mellem enzym og ilt til et minimum. En kort blanchering eller en god indpakning kan også hjælpe på det.