Hvorfor frugt og grønt? 5 fordele

Sundhedsstyrelsens anbefalinger har i mange år været ”6 om dagen”, og det dækker over, at du helst skal spise omtrent 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvad er egentlig fordelene ved at spise frugt og grønt, og hvorfor er det så vigtigt? Du får svaret her sammen med 5 fordele ved at spise godt med frugt og grønt.

1. Masser af frugt og grønt kan forhindre overvægt

Det giver næsten sig selv, at en god del frugt og grønt hver dag kan forhindre overvægt, men det er ikke sikkert, at du ved hvorfor. Den ene del af det, er selvfølgelig, at frugt og grønt ikke indeholder nær så mange kalorier per 100 g som for eksempel kød, ris og pasta, og med den rette mængde kalorier hver dag, kan du undgå overvægt. Men noget tyder også på, at frugt og grønt giver en god mæthedsfornemmelse, og du kan derfor føle dig mæt i længere tid. Det gør din sukkertrang mindre, og på den måde kan det altså være med til at forhindre overvægt.

2. Frugt og grønt er godt for fordøjelsen

I frugter og grøntsager kan du finde masser af kostfibre, og de er virkelig gode for din krop. Kostfibre er blandt andet noget, der gør underværker for din fordøjelse, fordi de hjælper til, at maden er længere tid om at blive nedbrudt i maven. Derfor sendes der en mindre mængde mad videre til fordøjelsen ad gangen, og det gør, at systemet har lettere ved at følge med.

3. Kål og æbler er godt for miljøet

Når vi ser på, hvad der er værst i forhold til verdens samlede CO2-udslip, så er fødevareproduktionen faktisk noget af det, der er allerværst. Den største mængde CO2 fra fødevarer kommer fra produktionen af kød, og især oksekød er virkelig en synder. Frugter og grøntsager er derimod nogle af de fødevarer, der udleder mindst CO2, og du kan gøre klimaet en stor tjeneste ved at spise frugt og grønt, der er lokalt produceret og er i sæson, så der ikke skal bruges ressourcer på transport og opvarmning af drivhuse.

4. Masser af C-vitamin i frugt og grønt

Dit immunforsvar er enormt vigtigt for, at din krop fungerer optimalt. Det er nemlig dit immunforsvar, der bekæmper sygdomme og sørger for, at du enten helt kan undgå at blive syg eller danne antistoffer, så du ikke bliver syg en anden gang. Dit immunforsvar har brug for C-vitamin for at fungere, og det findes i rigelige mængder i frugt og grønt. Sørg derfor for at spise masser af frugt og grønt for at passe på dig selv.

5. Masser af frugt og grønt smager godt

Kan du ikke lide broccoli, så er der heldigvis ingen, der tvinger dig til at spise broccoli. For du kan nemlig helt selv bestemme, hvilke frugter og grøntsager dine daglige 600 g om dagen skal bestå af, og på den måde kan det blive til ren nydelse i stedet for sur pligt at spise sundt og varieret.