Sådan damper man grøntsager (Step-by-step guide)

Hvis du godt kan lide at lave mad, kan det være, at du har stillet dig selv spørgsmålet ”hvordan damper man grøntsager?”. Det kan især være, hvis du ikke er så erfaren ud i madlavning, at du har spurgt dig selv, ”hvordan damper man grøntsager?”, eller det kan være, at du bare trænger til ny inspiration til, hvordan grøntsager kan tilberedes, og så kan spørgsmålet ”hvordan damper man grøntsager?” også dukke op. Det er heldigvis en rigtig nem måde at tilberede grøntsager på. Søger du svar på spørgsmålet, ”hvordan damper man grøntsager?”, så får du her en step-by-step guide, så du ikke behøver undre dig længere.

Sæt vand over i en gryde

Det første trin i, hvordan damper man grøntsager, er bare at sætte vand over i en gryde. Det er ikke nødvendigt med masser af vand, da du blot skal bruge dampen fra vandet til at tilberede grøntsagerne, og det gør, at grøntsagerne bevarer både vitaminer og smag.

Skyl grøntsagerne

Efter vandet er sat over, kan du gå videre til næste skridt i, hvordan damper man grøntsager. Nu skal du nemlig skylle dine grøntsager, så der ikke er jordrester eller bakterier tilbage, når du skal tilberede dem.

Skræl grøntsagerne eller skær dem til

Efter at have skyllet grøntsagerne kan det være en god idé eventuelt at skrælle dem eller skære dem til. Skal du for eksempel dampe gulerødder, kan de have godt af at blive skrællet, og ellers skal de renses virkelig grundigt, inden du tilbereder dem. Nogle grøntsager kan dog også dampes, uden at du behøver at gøre så meget ved dem.

Skær grøntsagerne i ønsket form

Næste skridt til, hvordan damper man grøntsager, er, at du skal skære dine grøntsager i den form, som du gerne vil have. Skal du for eksempel dampe gulerødder, kan det være, at du gerne vil have dem i tykke skiver eller stave, eller skal du dampe broccoli, kan det være rart at skære stokken og buketterne i nogle lidt mere mundrette stykker.

Tilsæt grøntsager til gryden i sigte eller dampindsats

Når vandet koger, er det tid til at tilsætte grøntsagerne til gryden med vand. Her skal du bruge enten en sigte eller en dampindsats, sådan så grøntsagerne ikke rører vandet, men så de stadig kan få masser af damp fra det kogende vand. Grøntsagerne skal dampes, til de er al dente, hvilket vil sige, at de er lige på nippet til at være gennemkogte, men de har stadig lidt bid i sig. Du kan eventuelt tjekke, om grøntsagerne er klar, ved at tage en gaffel og prikke i dem.

Tag dampindsats/sigte op

Nu er det tid til at slukke for vandet og tage dampindsatsen/sigten op af gryden. Husk at den kan være varm, så det er en god idé at bruge grydelapper eller et viskestykke, så du ikke brænder dig eller får damp på hænderne eller armene.

Servér!

Dine grøntsager er nu dampet, du kan servere dem, og du behøver ikke spørge dig selv igen, ”hvordan damper man grøntsager?”.