Salt smag i munden: Dette skal du vide

Tænker du nogensinde over, hvordan du kan smage salt, og hvad en salt smag egentlig betyder? Salt er en af de fem grundsmage foruden sødt, surt, bittert og umami, og vil du vide mere om, hvad en salt smag i munden betyder, så kan du blive meget klogere på emnet lige her.

Det har længe været misforstået, hvor du kan smage salt

I mange år har der været en bred forståelse af, at smagsløgene smager de forskellige grundsmage forskellige steder i munden, og at for eksempel den bitre smagssans sidder bagest i munden, mens den søde smagssans sidder foran i munden. Det viser sig dog imidlertid, at det ikke er rigtigt. For alle dine smagsløg på hele tungen kan faktisk smage alle fem grundsmage, så når du kan smage, at noget mad er salt, så er det faktisk alle dine smagsløg, der smager det. På samme måde kan de smagsløg, som smager den salte smag, faktisk også smage det sure, det søde, det bitre og umami-smagen.

Der kommer hele tiden ny viden til om alt – også smag – og faktisk er forskere også i gang med at finde ud af, om der findes andre grundsmage end de fem, der er nævnt her. Eksperterne bliver derfor også hele tiden klogere på, hvad vi er i stand til at smage, og hvorfor vi smager de ting, som vi gør.

Salt er en nødvendighed for din krop

Når du smager noget salt, så sender smagen automatisk et signal til kroppen om, at der er natriumklorid (almindelig salt) i maden, og at det er noget, du har behov for. Det er altså også en af forklaringerne på, at du godt kan lide salt, fordi din krop rent faktisk fortæller dig, at det er en nødvendighed. Du har brug for salt, fordi det er med til at regulere kroppens væskebalance og blodcirkulation, så kroppen fungerer ikke optimalt uden salt. Du har sikkert også hørt tricket om, at på varme sommerdage, skal du drikke masser af vand, men det kan være en god idé at tilføje en smule salt til din væske, for ellers kan du ikke holde på næringsstoffer og væsken. Det er alle disse funktioner, som den salte smag hjælper dig med at opretholde.

Pas på med for meget salt

Selvom salt kan være lækkert, og at det faktisk er en nødvendighed for dig at indtage salt, så er det også vigtigt, at du ikke får for meget salt. Det kan nemlig skade dit hjerte, hvis du får mere salt, end hvad din krop egentlig har brug for. Langt de fleste danskere spiser for meget salt hver dag, og det er for eksempel, fordi vi spiser for meget forarbejdet kød (forskellige slags pålæg), og salt kommer også typisk fra færdigretter og færdiglavet mad. Også brød og ost kan indeholde masser af salt. Generelt kan du skære ned på dit saltforbrug ved at spise færre forarbejdede fødevareprodukter og lave mere af din mad selv.