Saltet mad? Sådan redder du din mad, hvis den er for saltet

For meget salt i maden er en af de udfordringer, man hurtigt kan støde på i køkkenet. Det er nemlig utrolig nemt at komme til at være lidt for gavmild med salten. Retter der har fået for meget salt står heldigvis til at redde – hvis du altså anvender de rette tricks.

I artiklen her har vi hos Citronen.dk samlet vores bedste tips til at redde saltet mad, og slippe for at starte forfra. Det er nemlig både godt for miljøet og for pengepungen at redde en ret fra skraldespanden!

Red saltet mad med en stor kartoffel

Første trick til at redde en salt ret, er at lade en stor, skrællet kartoffel koge med. Det lyder måske lidt mystisk, men den er altså god nok: En stor kartoffel kan være lige det, der skal til, for at fjerne smagen af for meget salt. Når du lader en kartoffel koge med, vil den nemlig suge noget af væsken i retten til sig, og dermed fjerne noget af saltet.

Efter du har ladet en kartoffel koge med, bør du dog vurdere, om der er brug for at blive tilsat mere væde igen. En sådan kartoffel kan nemlig godt suge store mængder væske til sig!

Syre kan med forsigtighed anvendes

Til at redde saltet mad, kan du også bruge syre. Det kan være fra en citron, eddike eller måske tomater, som faktisk også har et overraskende stort indehold af syre. Her er det dog vigtigt at være påpasselig. Får du tilsat for meget citronsaft, kan du nemlig godt ende med en ret, der både er for salt og for syrlig.

Når du bruger syre til at ophæve saltsmagen i din ret, må du derfor huske at smage retten til undervejs, så du opnår den helt rette balance mellem salt og syre. Du kan også tilsætte lidt vand, og dermed fortynde smagen. Husk dog på, at vand ikke kun fortynder smagen af salt – men også de andre krydderier i retten.

Tilsæt flere grøntsager, og ophæv saltsmagen

Tredje tip til at redde saltet mad, er at tilføje flere grøntsager. Ligesom kartoffeltricket suger grøntsager nemlig væske til sig, og formindsker derved saltvandssmagen. I stedet for at pille dem op igen, kan du dog lade dem indgå i retten. Hak nogle gulerødder i passende stykker, og vip dem i retten. Så får du fjernet noget af det salte vand, og får samtidig tilsat den sødme, som grøntsager naturligt indeholder.

Sødmen i grøntsager kan nemlig også være med til at ophæve den salte smag. Det betyder, at du ofte ret nemt kan ophæve den salte smag med blot at tilføje flere af de grøntsager, som du alligevel har brugt i retten.

Selvom din ret er blevet for salt, betyder det altså ikke, at den ikke står til at redde. Følger du de tre gode råd i artiklen her, kan du nemt redde din ret. Så undgår du både at skulle starte forfra, og at skulle kassere den ellers gode ret.