onsdag, oktober 7

Syrlig mad? 3 måder at redde maden på, hvis den er blevet for syrlig

Er din ret blevet for syrlig, kan du heldigvis sagtens nå at redde den. Du behøves nemlig ikke starte helt forfra, selvom der røg til den gode side af citron i din ellers lækre ret. Det ville altså også bare være ærgerligt at skulle starte forfra på grund af for meget syrlighed!

I artiklen her har vi samlet 3 af de bedste tips til at redde maden, hvis den er blevet for syrlig. Så kan du let redde din ret, og nyde den sammen med dem, du holder af.

Prøv det ældgamle trick mod for syrlig mad: Sukker

Du kender sikkert allerede det første trick mod for syrlig mad. Det er nemlig ældgammelt, og kan være en nem løsning på for syrlig mad. Der er dog enkelte bivirkninger ved at bruge sukker til at stabilisere en syrlig ret: Når du bruger sukker, får du nemlig forskudt smagsbalancen.

Sukker skal derfor mest ses som en lappeløsning, der ikke gør noget ved det egentlige problem, men nærmere dækker over det. I mindre tilfælde af for syrlig mad, kan sukker dog sagtens være den hjælp, der skal til.

Red syrlig mad med en ingrediens, du sikkert allerede har stående i køkkenskabet

Sukker er heldigvis ikke den eneste måde, du kan redde en sur ret på. Du har sikkert allerede en ingrediens stående derhjemme i køkkenskabet, som hurtigt kan redde den syrlige mad: Natron! Men hvorfor er det lige, at natron kan gøre en forskel.

Uden det bliver al for teknisk, har det noget af gøre med pH skalaen – den skala, hvorpå man afgør surhedsgraden for en bestemt opløsning. På pH skalaen er der 14 værdier: En værdi på 7 er neutral, en værdi under 7 er sur, og en værdi over 7 er basisk. Citronsaft og eddike har ca. en pH-værdi på 2. Med dette på plads, bliver det lettere at forstå hvorfor lige præcis natron kan redde en syrlig ret. Natron har nemlig en pH-værdi på 9, og opvejer derved den syre, som har gjort retten for sur.

Hvor meget natron skal der så i? Bestemt ikke for meget! Ellers kan retten i stedet få en bitter og ubehagelig smag. Brug derfor kun en lille smule – og smag gerne til undervejs, hvis du er i tvivl om hvor meget der skal bruges.

Tilsæt fedme, og red en syrlig ret

Et tredje trick til at redde en syrlig ret, er at tilsætte fedme. Dette kokkeråd anvendes af mange til at mindske den syrlige smag. Fedmen har nemlig den egenskab, at den omfavner syren, og dermed formindsker den.

Det er dog ikke alle retter, hvor dette trick kan anvendes. Derfor kan det være en god idé at eksperimentere med de to andre løsninger i denne artikel på hvordan du redder en ret, der er blevet for syrlig.

Ja, selvom der er kommet for meget syre i et måltid mad, behøves det bestemt ikke at blive kasseret. Formindsk madspild med disse tips, og nyd dit måltid med den rette mængde syrlighed!